Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

Dünya Astım Günü: Uzm. Dr. Didem Özkan Astım Hakkında Bilgi Verdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, Dünya Astım Günü’nde astım hakkında önemli bilgiler paylaştı. Astımın, hava yollarında iltihaplanma ve daralma ile karakterize kronik bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Özkan, bu durumun kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Genetik ve Çevresel Faktörlerin Etkisi

Astımın genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle oluştuğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özkan, astım gelişimine neden olan faktörleri şöyle sıraladı: Genetik yatkınlık, alerjenler, sigara dumanı maruziyeti, solunum yolu enfeksiyonları, hava kirliliği, mesleki maruziyet, obezite, aşırı egzersiz, stres, soğuk hava, gastroözofageal reflü.

Kadınlar Daha Risk Altında

Astımın her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özkan, kadınların ve kız çocuklarının daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Dünya genelinde yaklaşık 300 milyon, Türkiye’de ise 3-4 milyon astımlı hasta olduğu tahmin ediliyor.

Bahar ve Yaz Aylarında Daha Sık Görülür

Bahar ve yaz aylarında pek çok tetikleyici alerjene maruz kalındığından astım şikayetlerinde artış görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Özkan, ayrıca kış aylarında bakteriyel ve viral enfeksiyonların astım ataklarını tetikleyebileceğini söyledi.

Nefes Darlığı ve Diğer Belirtiler

Uzm. Dr. Özkan, astım belirtilerini şu şekilde sıraladı: Nefes darlığı, eforla gelişen öksürük, gece öksürük atakları, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması, ıslık sesi duyulması, baş dönmesi, konuşmada zorluk.

Tanı ve Tedavi

Tanı sürecinde genel muayene ve solunum fonksiyon testlerinin önemine değinen Uzm. Dr. Özkan, tedavinin hastanın astım ağırlığına göre değiştiğini belirtti. İlaç tedavisi seçenekleri arasında kontrol edici ilaçlar, inhaler kortikosteroidler, uzun etkili beta agonistler, alerji tedavileri ve biyolojik tedaviler bulunuyor.

Korunma Yolları ve Öneriler

Astımdan korunma yollarına dikkat çeken Uzm. Dr. Özkan, evde bulunan alerjen maruziyetinin azaltılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, düzenli spor yapmak, solunum egzersizleri yapmak, sağlıklı beslenmek ve belirli besinleri tüketmek astıma iyi gelebileceğini belirtti.

Related Posts

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

42 Yıldır Ebe Olarak Yeni Hayatlara Şahitlik Eden Özgül Çetin

Gaziantep’te 42 yıldır ebelik yapan Özgül Çetin, doğum yaptırdığı her annenin sevincine ortak olurken, doğan bebeğin de ilk nefesine şahitlik ediyor. Gaziantepli 61 yaşındaki Özgül Çetin’in ebelik mesleğine olan ilgisi, ebe kıyafetlerine özenmesiyle …

İstanbul Anadolu Yakası’nda Sabah Hava Kirliliği Görüş Mesafesini Düşürdü

Anadolu Yakası’nın alçak kesimlerinde sabah saatlerinde etkili olan kirli hava, bazı bölgelerde görüş mesafesini düşürdü. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda sabah saatlerinde kirli hava etkisini gösterdi. Özellikle Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla …

Alkolden Ehliyeti İptal Edilen Sürücü, Alkollü ve Ehliyetsiz Yakalandı

Alkolden ehliyeti iptal edildi, yine alkollü ve ehliyetsiz yakalandı Ehliyetsiz ve alkollü sürücüye 46 bin 688 lira ceza kesildi AKSARAY – Aksaray’da alkollü araç kullandığı için ehliyeti daimi iptal edilen genç, bu kez hem alkollü hem de ehliyetsiz …

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki hastaları ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki hastaları ziyaret etti Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. ReklamdırKaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık