15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçiler Zararında Üretim Yaparak Zor Durumda

Soğan üreticileri, maliyetlerini karşılayamayarak zarara uğruyor. Pazarda yüksek fiyatlarla satılan soğanlar, yerli üreticileri olumsuz etkiliyor. İthal soğanlar, yerli üreticileri daha da zor durumda bırakarak krizi derinleştiriyor. Üreticiler, yerli ürünlere destek olunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üreticilerin Çığlığı: “Yerli Ürünleri Değerlendirin!”

Evrenel‘de yer alan Volkan Pekal‘ın haberine göre, tarlasında durumu değerlendiren Çiftçi Hamit Altundağ, “Zor zamanlar yaşıyoruz. Üretmek isterken zarar ediyoruz. Bu durum hiçbir sektörde yok. Faizle uğraşmasak daha fazla kazanırız ama biz üretim yapmak istiyoruz. Ürünlerimiz henüz oluşmadan dışarıdan ürün getiriliyor. İçimiz yanıyor. Tüketici pahalıya alıyor, üretici kazanamıyor” şeklinde konuştu.

“Ürünlerimizin Değeri 4-5 TL’ye Düştü”

Altundağ, geçen yıl eylül ayından beri soğan üretimi için uğraştıklarını belirterek, doğal zorluklar, zararlılar ve hastalıklarla mücadele ettiklerini ifade etti. Ancak hasat zamanı geldiğinde piyasanın çöktüğünü söyleyen Altundağ, üretim maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “Bir dönüm soğanın maliyeti yaklaşık 30 bin TL civarında. Bu da kilo başına 15 TL’ye denk geliyor. Ancak piyasada ürünlerimiz 4-5 TL’ye bile zor alıcı buluyor. Bugün teklif edilen fiyatlar 4-5 TL; halbuki sadece çuvallama ve işçilik maliyeti bu kadar” açıklamasında bulundu.

“Devlet, Yerli Ürünleri Desteklemeli”

Altundağ, piyasada yaşanan krizin nedenini ithalata bağladı. Mısır ve Özbekistan‘dan soğan ithal edildiğini öğrendiklerini belirten Altundağ, bu durumun yerli üreticileri mağdur ettiğini dile getirerek, “Ürünlerimiz tarladayken ithalat yapılırsa ne yapabiliriz? Devlet, öncelikle yerli ürünlere destek olmalı. Tarım Bakanlığı ne zaman ve ne kadar ürün ekildiğini biliyor. Bu verilere göre politikalar belirlenmeli. Ama ne yazık ki biz ürettiğimizde zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Çiftçiler Desteklenmeli, Tüketici Ucuz Ürün Satın Almalı”

Altundağ, devlet yetkililerinden acil destek talebinde bulunarak, “Devlet büyük ancak çiftçilerine sahip çıkmalı. Girdi maliyetleri düşürülmeli. Gübre, mazot, ilaç üreticilere desteklenmeli. Çiftçiler kazanmalı, tüketiciler ucuz ürün almalı. Ancak bu sistemle hem üreticiler zarar görüyor hem de tüketiciler pahalıya mal alıyor” şeklinde açıklamada bulundu. Tarlasında yaklaşık 350 ton soğan bulunduğunu belirten Altundağ, bu ürünlerin satılamaması durumunda 2 milyon TL‘lik zararının olacağını ifade ederek, “Eğer üretim yapmazsak çocuklarımızı nasıl geçindireceğiz?” dedi.

Diğer Haberler: Soğan Talebi Azalınca Bahçeler Zarar Gördü

Başka bir çiftçi ise, fiyatların işçilik maliyetlerini karşılamadığı için tarlasını boş bıraktı. Tarla sahibi haber verincen, tarla başak toplayan vatandaşlarla ve hayvanlarla dolmuş. Başak toplayan Mehmet, ürünlerin tarlada kaldığını belirterek “Allah çiftçilere yardım etsin. Bu yıl kazanç olmadı, soğanlar tarlada kaldı, bahçeler zarar gördü. Biz de soğan almak için buraya geldik” dedi.

Soğanların değer kaybetmesiyle ilgili bilgi edinen bir kadın ise, “Eğer değersizse neden pahalıya mal alıyoruz?” şeklinde sordu. Kadın, pazarda soğanların 10-15 TL arasında satıldığını belirterek, “Gelen haber üzerine geldik. Pazar fiyatlar yüksek. Eğer toplarsak 5-6 ay bu soğanlarımızı yiyoruz. Bu şekilde masraftan kurtulmuş oluruz” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.

Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.

Türkiye’de sahte cep telefonu uyarısı: Hepsi toplatılıyor

Açıklamada “Piyasada, firmamızın marka ve modelleri kopyalanarak bilgimiz ve onayımız dışında üretilmiş sahte ürünlerin varlığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda gerekli hukuki süreçleri başlatmış ve mücadeleyi sürdürmektedir. Orijinal ürünlerimizle …