Dünya’ya benzeyen ‘gizemli’ parçanın kaynağı bulundu: Sadece birkaç bin yıllık

Astronomlar, Ay’dan Kopan ‘Mini-Ay’ı İnceledi

Astronomlar, yakın zamanda gözlemlenen ve ‘mini-ay’ olarak adlandırılan ‘2024 PT5’ adlı gök taşının, Ay’dan kopmuş bir parça olabileceğini belirtti. ‘2024 PT5’, 10 metre çapında ve Güneş yörüngesinde ilerleyen bir gök cismi olarak tanımlandı. Yörünge yapısının Dünya’ya benzediği ve bu nedenle gökyüzü bölgesinden gelmiş olabileceği bildirildi. İlk olarak 7 Ağustos’ta ATLAS teleskop sistemleri tarafından gözlemlenen nesnenin, Ay’dan kopan ve binlerce yıl öncesine dayanan bir parça olabileceği düşünülüyor.

Dr. Teddy Kareta ve ekibi, Lowell Keşif Teleskobu ve NASA’nın Hawaii’deki Kızılötesi Teleskop Tesisi’ni kullanarak yaptıkları incelemelerde, gök taşının Ay yüzeyinden toplanan kayaçlara çok benzediğini kaydetti. Kareta, ‘2024 PT5’in, Ay’dan gelen silikat minerallerle uyum gösterdiğini ve sadece birkaç bin yıllık bir yaşa sahip gibi göründüğünü söyledi. Kareta, bu bulgunun nadir ancak büyüyen bir Ay’dan kopan gök taşı popülasyonuna ışık tuttuğunu da ifade etti.

UZAY ENKAZI MI?

Araştırmacılar, bu gök taşının uzay enkazı olmadığını anlamak için hareketlerini inceledi. NASA uzmanları, ‘2024 PT5’in, gök taşı hareketine uygun yoğunluk ve davranış gösterdiğini onayladı. ‘2024 PT5’, Ay’dan kopan ve Dünya benzeri yörüngeye sahip ikinci nesne olarak kayıtlara geçti.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Amazfit Active 2 Square sahneye çıktı

Yeni nesil akıllı saatler arasında dikkat çeken Amazfit Active 2 Square, fitness ve teknoloji tutkunlarını bir araya getiren özellikleriyle piyasaya sürüldü. 17 Haziran 2025 tarihinde Francesco Messina tarafından duyurulan bu cihaz, modern tasarımı …

Güneş’te devasa bir delik açıldı: Kutup Işıkları mı geliyor?

Güneş’in yüzeyinde devasa bir koronal delik açıldı ve bu açıklıktan çıkan yüksek hızlı güneş rüzgârı doğrudan Dünya’ya doğru ilerliyor.

Dünyanın ilk ‘kara delik bombası’ üretildi

Bilim kurgu senaryolarını andıran bir gelişme yaşandı: bilim insanları, kara delik fiziğinden ilham alan dünyanın ilk “kara delik bombası”nı laboratuvar ortamında başarıyla test etti.

Reçeteli gözlüklerin sonu geliyor: Yeni sensör ve sıvı kristal teknolojisi umutlandırdı

Gözlük sektörü yıllık yüzde 8-9 büyüme ile 190 milyar dolar seviyesindeki devasa pazarda yeni bir devrime hazırlanıyor. Finlandiya merkezli IXI, gözlük camlarında otomatik netleme yapabilen teknolojisiyle görme sorunlarını kökten çözmeyi hedefliyor …

Böcek gözlü teleskop ilk asteroidi yakaladı

Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın otomatik asteroid tespit sistemi Flyeye, uzaydan gelen tehditleri daha erken fark etmek için görevine resmen başladı. İtalya’nın Matera kentindeki Uzay Jeodezi Merkezi’nde 2025 Mayıs ayında yapılan test gözlemleri sırasında …

Stranger Things 5. sezon yayın tarihleri belli oldu: Netflix 2025 tatil planlarını altüst etti

Ancak Netflix’in diziyi üç bölüm halinde ve özellikle ABD’deki tatil dönemlerini hedefleyerek yayınlama kararı, pek çok hayranın 2025 tatil planlarını yeniden gözden geçirmesine neden olacak gibi görünüyor. KADEMELİ YAYIN STRATEJİSİ Stranger Things 5 …