‘Güven bunalımı yaşıyoruz’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Operasyonunun Piyasalara Etkileri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından döviz kurlarında yaşananlar, değişen enflasyon tahminleri ile birlikte piyasalar adeta sarsıldı. 19 Mart’ta başlayan panik havası bir türlü dağılmadı. Bu durum Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük karton ambalaj üreticilerinden biri olan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran’ı endişelendirdi. Duran, İBB operasyonun piyasalar üzerindeki etkilerine ilişkin ‘hukuka’ vurgu yaptı.

Duran, Yatırımcıları cezbeden en önemli unsurların güven ve hukuk olduğunu belirtirken, “Bu değerleri oluşturmak için çaba sarf etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz hafta en büyük yabancı tahvil satışının yaşandığını hatırlatan Duran, “Bu durum her şeyi açıkça ortaya koyuyor. Kur politikasından tam olarak memnun kalmasak da bir ışık görmeye başlamıştık. Ancak son yaşanan olaylar ülkenin imajı açısından hiç de olumlu değil. Müşterilerimiz ürünlerimizi alabilecek mi, ülkede neler olacak gibi negatif sorular soruyor. Bir güven krizi yaşıyoruz” dedi.

“Mevcut Durum Şirketleri Tehdit Ediyor”

Hurda kağıt fiyatlarındaki yüzde 40’lık artışın üreticileri zor durumda bıraktığını önemle vurgulayan Duran, bu durumun yerli ürün fiyatlarını da artırdığını ifade etti. Hurda kağıttaki yüksek fiyat artışını yabancı müşterilere açıklayamadıklarından dolayı fiyatlara yansıtamadıklarını dile getiren Duran, döviz kurlarından kaynaklı ciddi rekabet sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

“Bu durum birçok şirketi zor durumda bırakabilir”

Geçtiğimiz yılda Euro kurunda yüzde 13 artış yaşanırken, enflasyonun yüzde 45 olduğunu belirten KASAD Başkanı Alican Duran, “Biz ise yüzde 32 gibi bir rakamda kaldık” dedi. “Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalar ya bu zararı kabul etmek durumunda kaldı ya da kontratlarını kaybetti. Sektörde kar eden çok az firma var. Eğer bu durum devam ederse birçok şirketi tehlikeye sokabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca sektörde birçok karton üretim yatırımı yapıldığını ve kapasite fazlası oluştuğuna da dikkat çeken Duran, “Buna rağmen 1 milyon tonluk yeni yatırım devreye alınacak. Kapasite fazlası varken bu yatırımların ne kadar doğru olduğunu sorgulamamız gerekiyor” dedi.

Related Posts

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bakanlık açıkladı: Bugün hesaplara yatırılacak!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilere yönelik destekleme ödemelerinin başlatıldığını duyurdu. Bakan Yumaklı, sürdürülebilir üretim için yapılan desteklerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti.

KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu’nda küçük işletmelere yönelik dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasından çıkan sonuçları aktardı.

Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıklarında azalma yaşanırken, yükümlülüklerde ciddi bir artış oldu. Firmaların net döviz pozisyonu açığı önemli bir yükselme gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, kısa vadeli döviz pozisyonu fazlası ise geçtiğimiz aya göre azaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir