İmam hatiplerde yönlendirme ve sınav uygulaması tartışması | Eğitim-İş: İlkokuldan itibaren ayrım yapılıyor, sınavla öğrenci alınıyor

İmam Hatip Ortaokullarında Yüksek Başarı Oranları Dikkat Çekiyor

Ülkemizde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında, imam hatip ortaokullarındaki yüksek başarı oranları, özel yönlendirme ve sınav uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, ilkokuldan itibaren başarılı öğrencilerin imam hatip ortaokullarına yönlendirildiğini ve bu okullara sınavla öğrenci alındığını vurguluyor.

Trabzon’daki Mahmut Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne bağlı ortaokulda, 4 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldığı, 274 öğrencinin ise Türkiye genelinde yüzde 10’luk başarı dilimine girdiği açıklandı.

Ortaokullarda öğrenciler genellikle adres kayıt sistemine göre yerleştirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 22 Şubat 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımladığı yönetmelikle, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” hükmü yer aldı. Bu düzenleme kapsamında ilkokul öğrencilerine yazılı veya sözlü sınav uygulanabildiği belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, LGS sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 10 yaşındaki çocukların sınavla ayrıştırılmasının eğitim ilkeleri ve Anayasa ile uyumsuz olduğunu vurguladı. Özbay, “Çocukların zorunlu eğitimi tamamlamadan sınavlarla kategorize edilmesine son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Özbay, devlet okullarındaki fiziki koşulların ve eğitim imkanlarının eşit olmadığını, imam hatip ortaokullarına ek kaynak ve destek sağlandığını belirterek, bu durumun eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedelediğini dile getirdi.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 7. maddesine atıfta bulunan Özbay, ilkokuldan ortaokula geçişte sınav yapılamayacağını belirterek, söz konusu uygulamaya karşı hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı.

Related Posts

Üniversite tercih maratonu başladı: Öğrenciler nelere dikkat etmeli?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca aday için tercih süreci resmen başladı. Öğrenciler, hayalini kurdukları üniversite ve bölümler için tercih listelerini hazırlarken dikkatli ve bilinçli adımlar atmak zorunda. Uzmanlar, tercih döneminin sınav kadar önemli olduğunu vurgularken, adayların puan odaklı değil, ilgi ve hedef odaklı hareket etmeleri gerektiğini söylüyor.

Proje Okulları yönetmeliği değiştirildi: Tartışılan vakıflarla protokol imzalayan MEB; proje okullarında etkinliklere katılmayı zorunlu tuttu

Proje Okulları yönetmeliği değiştirildi: Tartışılan vakıflarla protokol imzalayan MEB; proje okullarında etkinliklere katılmayı zorunlu tuttu

LGS’de baraj puanı var mı? 2025 LGS baraj puanı bilgileri

LGS’de baraj puanı var mı sorusu pek çok adayın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. LGS sonuçları, 11 Temmuz tarihinde erişime açıldı. Bununla birlikte öğrenciler LGS tercihlerinde kullanacağı puanı da görmüş oldu. Peki, LGS’de baraj puanı var mı? İşte, 2025 LGS baraj puanı bilgileri

DGS SINAV YERLERİ SORGULAMA EKRANI: Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav giriş belgesi yayımlandı mı, ne zaman yayımlanacak? ÖSYM detayı

DGS sınav yerleri 2025 oturumuna sayılı günler kala merak ediliyor. Türkiye’de önlisans mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için büyük bir fırsat sunan 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 20 Temmuz 2025 Pazar günü saat 10:15’te düzenlenecek. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları mezunlarının lisans eğitimine devam etme hayallerini gerçekleştirmek için girdikleri bu sınav, sayısal ve sözel bölümlerden oluşan 100 soruluk bir yetenek testiyle adayların muhakeme becerilerini ölçüyor. Adaylar, sınav yerlerini ve salon bilgilerini öğrenmek için ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden yayınlanacak sınav giriş belgelerini bekliyor. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı?

Yunan sanatçı Konstantinos Argiros, ilk kez İstanbul’da müzikseverlerle buluştu

Yunan sanatçı Konstantinos Argiros, ilk kez İstanbul’da müzikseverlerle buluştu

SAĞLIK BAKANLIĞI 18 BİN PERSONEL ALIMI ATAMA TAKVİMİ 2025 SON DAKİKA || Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı tarihi açıklandı mı, ne zaman yapılacak, branş dağılımı belli oldu mu? Bakan Memişoğlu’ndan önemli açıklama!

Sağlık Bakanlığı 18 bin personel atama tarihleri son dakika açıklamalarla yakından takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı 2025 yılı içerisinde ilk etapta 15 bin 342 sözleşmeli personel ve 3 bin 658 sürekli işçi alımı gerçekleştirdi. Mayıs ayında gerçekleştirilen personel istihdamının ardından gözler Sağlık Bakanlığı 2. etap 18 bin personel alımı atamalarına çevrildi. Hemşire, diyetisyen, sağlık teknikeri, teknisyen, tıbbi sekreter ve büro personeli gibi çeşitli kadrolarda yapılacak alımlar için önemli açıklama geldi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Memişoğlu, açıklamasında 2. etap atamalarla ilgili olarak da tarih verdi. Peki Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımı tarihi açıklandı mı, ne zaman yapılacak? Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı branş dağılımı nasıl olacak, belli oldu mu? İşte Sağlık Bakanlığı personel alımı ataması son dakika haberleri…