Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

THY’den yurt içi uçuşlarda avantajlı bilet kampanyası

Türk Hava Yolları (THY), yurt içi uçuşlarda 949 liradan başlayan fiyatlarla avantajlı biletleri satışa sundu.

BDDK iki şirkete faaliyet izni verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), iki şirkete faaliyet izni verdi.

7 bölgenin 7 ilinde fiber güç gösterdi

Türk Telekom Türkiye’de 7 bölgenin 7 ilinde fiberin gücünü gösterdi. CEO Önal, “Amacımız daha bağlantılı, akıllı, güvenli ve erişilebilir bir dijital dünya” dedi.

Tapuda herkesin atladığı detay! Fark etmeyenler yıllarca borç ödüyor

Ev almayı planlayanların dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri tapu türüdür. Kırmızı ve mavi tapular, aralarındaki farklarla birlikte mülk alım-satım sürecini ve gelecekteki mali yükümlülükleri doğrudan etkileyebilir. Peki, bu tapuların anlamı nedir ve aralarındaki farklar neler? İşte tüm detaylar…

Hasat için bekleyen çiftçiler yıkıldı: Sabahın erken saatinde tarlalarına koştular

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta çiftçi, doğal afetler karşısında çaresiz kaldı. Yozgat çiftçisi, bu sezon ikinci kez dolu felaketi ile karşılaştı. Hasat için tarlasını hazır hale getirip, biçerdöver bekleyen çiftçi, dün akşam saatlerinde yağan dolu ile yıkıldı. İl genelinde yaklaşık 50 civarındaki köyde ekili alanlar ciddi zarar gördü.

Türkiye’nin dünya devi şirketi satılıyor. 100’den fazla ülkeye hizmet veriyor. Artık o da yabancıların oldu

Avrupa’nın devi Team Blue, Türk yazılım şirketi Ticimax’i satın alıyor. 100’den fazla ülkeye hizmet veren Ticimax, Türkiye’nin e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Belçika merkezli dijital teknoloji devi Team Blue, Türkiye’deki yatırımlarına …