Mehmet Duran Boztepe: MEB, Özel Program Uygulayan Okullarda Sosyal Sorumluluk Çalışmalarını Zorunlu Kıldı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni yayınladığı yönetmelikle özel program uygulayan okul öğrencilerine sosyal sorumluluk ve kulüp çalışmalarına katılma zorunluluğu getirdi. Bu çerçevedeki faaliyetlere katılmayan öğrencilerin okulu ile ilişiği kesilecek. MEB, daha önce bu tür projeler için Ülkü Ocakları, TÜGVA, Ensar Vakfı ve Hayrat Vakfı gibi kuruluşlarla iş birliği yapmıştı.
12 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okullar Yönetmeliği” ile özel program uygulayan okul öğrencilerinin en az 60 saat sosyal sorumluluk projesine katılması ve belirli görevleri başarıyla yerine getirmesi şartı getirildi. Yönetmelik, proje okullarındaki öğrencilerin bitirme tezi, makale yazımı, kulüp çalışmaları gibi faaliyetleri 12. sınıfın ilk dönemi sonuna kadar tamamlamalarını öngörüyor. Katılmayan ya da başarısız olan öğrenciler ise okuldan uzaklaştırılacak.
MEB’in Nisan 2025’te açıkladığı verilere göre, 2 bin 471 vakıf, dernek ve çeşitli kuruluşlarla iş birliği yapıldı. Ülkü Ocakları, TÜGVA, Ensar Vakfı, Hayrat Vakfı, Peygamber Sevdalıları Vakfı, Cihannüma Derneği gibi kuruluşlarla sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirildi.
Başka Değişiklikler Neler Getirildi?
Yeni yönetmelikle proje okullar özel program uygulayan ve özel proje geliştiren okullar olmak üzere ikiye ayrıldı. Değişiklikle öğrencilerin pansiyonlarda kalması zorunlu hale geldi. Özel program uygulayan okullarda sınıf mevcudu 24’e düşürülürken, her sekiz öğrenciye bir danışman atanacak.
Ayrıca, özel program uygulayan okullarda yabancı dil derslerinin en az yüzde 30’unun lisans derecesine sahip yabancı dil öğretmenleri tarafından verilmesi şartı getirildi. Ar-ge birimlerinin kurulması zorunlu hale gelirken, İmam Hatip okullarının kendi sınavlarını yapabilmesine izin verildi.